Op een onbewoond eiland tijdens Groepsweekend 2018!

Met behulp van flessenpost zijn we ter ore gekomen dat er verstekelingen waren aangekomen op het onbewoonde eiland van Scoutinggroep Bataven Ludger. Geloof het of niet, maar de enige echte Robinson Crusoe was aangespoeld, en hij was niet alleen… Nee, met een pinguïn! Het Groepsweekend 2018 stond op het punt te beginnen, zouden de fanatieke scouts Robinson kunnen helpen te ontsnappen van het onbewoonde eiland?

Nadat we tijdens de opening voor het eerst kennis gemaakt hadden met Robinson, gingen de bevers aan de slag met een schat zoeken… Gedurende het hele weekend konden zij puzzelstukjes verzamelen, waarmee ze aan het einde van het Groepsweekend met behulp van de schatkaart een schat kunnen vinden! Maar die puzzelstukjes kwamen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Zaterdagmiddag hebben ze een tochtje gelopen door Veldwijk waarmee ze allerlei puzzelstukjes konden verdienen met opdrachten.

Gedurende die tijd hebben de wolven en de scouts zich vooral creatief uitgelaten. Zij hebben namelijk een strandlandschap geknutseld, gekleid en geverfd. De resultaten waren prachtig en zij waren dan ook dik tevreden met hun creaties.

De proscouts, explorers, en batactief hebben tijdens weekend met tien proeven een ware mini-versie van ‘Expeditie Robinson’ gespeeld. Ieder hadden ze hun eigen ‘eiland’. De eerste proef was touwtrekken, en al snel daarna begon de tweede proef; wie had er met de zojuist gewonnen spullen het degelijkste kampterrein gebouwd? Vervolgens begon er een tactische proef, namelijk een quiz over allerlei survival-gerelateerde dingen. Wat voor wilde planten zijn er bijvoorbeeld eetbaar? En wat is het eerste wat je doet als je op een onbewoond eiland aankomt? De explorers bleken de beste in de quiz. Daarna volgde een nieuwe proef waarbij een combinatie van fysieke kracht, ruimtelijk inzicht en goed strategisch inzicht in een proef allemaal samen kwamen.

Ondertussen was de kookstaf druk met het avondeten op het onbewoonde eiland. Dat was natuurlijk geen eitje, maar het is ze goed gelukt met weer een verrukkelijke maaltijd. Op het menu stonden aardappels, doperwtjes en worteltjes, boontjes, appelmoes, met een hamburger. Een gezond avondmaal, maar dat is natuurlijk ook wel nodig op zo’n onbewoond eiland!

Na het eten kwamen we Crusoe en zijn pinguïn weer tegen tijdens het gezamenlijke kampvuur. Ze bleken enkele materialen gevonden te hebben waarmee ze mogelijk van het eiland zouden kunnen ontsnappen, namelijk wat touw, drijvende tonnen, en palen. Daarmee kan je natuurlijk een vlot bouwen. De hulp van de scouts kwam hier echter goed te pas, want die Robinson wist natuurlijk helemaal niks van pionieren! Laat staan zijn pinguïn!  Samen hebben we een begin gemaakt aan een vlot. Van al dat pionieren was Robinson moe, en ging hij een slaapplek zoeken.

De rest was natuurlijk verre van moe! De bevers en welpen hebben namelijk nog een handelsspel gedaan, waarna het al snel bedtijd was. De wolven en ouder hebben nog een spannend potje lampenroof gedaan in een bos enkele kilometers van de blokhut, en voor de proscouts en ouder was dit direct het beginpunt van hun dropping. Ondertussen was het al lang donker geworden, en bij terugkomst stond er dan ook een lekkere pan soep klaar voor de innerlijke mens. De zon was inmiddels lang onder en ook voor de rest werd het tijd om naar bed te gaan…

Wakker worden! Na een rustige nacht was de kookstaf was al weer druk in de weer geweest om voor iedereen een heerlijk ontbijt te maken mét een gekookt eitje! Dat zorgde voor een goede bodem voor de bevers en welpen om nog meer puzzelstukje te verdienen. Na het ontbijt hebben ze dan ook levend mastermind gedaan, een bierkratjes race, blikgooien, en er stond zowaar een springkussen.

De wolven, scouts, proscouts, explorers, en batactief waren er vandaag op aangewezen om het veld in te trekken. Zij hebben zich met behulp van verschillende puzzels en opdrachten weten te navigeren  naar een kanaal wat overgestoken moest worden. En u raadt het al… dit moest natuurlijk gedaan worden met een vlot. De eerder opgedane kennis kwam gelukkig goed van pas! Een veilig vlot was snel gebouwd, en de overkant werd bereikt. Natuurlijk waren er ook wat durfallen die het water wilden uitproberen en een stuk hebben gezwommen. Gelukkig kon dat, want heeft de kookstaf ons ondertussen voorzien van overheerlijke tosti’s tijdens de lunch.

Uiteindelijk is het dus toch nog allemaal goed gekomen met die Robinson en zijn pinguïn. Het Groepsweekend 2018 zit erop. De leiding, organisatie, kookstaf en hulptroepen wil iedereen bedanken en kijkt terug op een ontzettend geslaagd weekend!

Reacties zijn gesloten.