Ridders en prinsessen tijdens Vretmoalke 2018!

Wisten jullie dat er in Hengelo van 1380 tot 1821 een echt kasteel stond? Dit kasteel was van Ridder Frederik van Twickelo. Tijdens het Vretmoalke zetten we dan ook een stapje terug in de tijd, want Ridder Frederik kwam langs!

De middag begon met een opleiding tot ridder voor de bevers en de welpen. Zij hebben in en rond de blokhut allerlei spelletjes gespeeld om hun ridder-certificaat te krijgen. Zo hebben ze onder andere touwtrekken gedaan, hun eigen ridderkostuum gemaakt, en een heus zwaard geknutseld!

De wolven en de scouts gingen voor het echte werk deze middag! Zij hadden deze middag namelijk een cursus handboogschieten onder leiding van de professionele instructeurs. Na eerst een goede warming-up gevolgd te hebben vlogen de pijlen richting de doelwitten, allemaal in (de buurt van) de roos. Een zeer leuke ervaring!

En tsja, verschil moest er wezen natuurlijk. Want de proscouts, explorers en batactief zochten het allemaal wat hoger op. Voor hen stond er namelijk het pionieren van een katapult op het programma. Na een paar uur de tijd gehad hebben om op geheel eigen wijze per groepje een katapult te bouwen, barstte de strijd los! Omstebeurt mochten de groepjes schieten op het doelwit, en werden daarbij door een zeer vakkundige en bekwame jury beoordeeld op onder andere afstand tot het doelwit, design en efficiëntie.

Toen alle middag programma’s afgelopen waren was het dan tijd om aan tafel te gaan! Alle kinderen, leiding, bestuur, hulptroepen, donateurs en oud papier lopers worden door de kookstaf voorzien van een voortreffelijk bereide boerenkoolmaaltijd.

Na het eten was het programma voor de bevers en de welpen afgelopen. Die middag hadden zij allemaal hun ridder-certificaat verdiend, die hen natuurlijk met gepaste trots werd uitgereikt. Waar de bevers en welpen naar huis gingen, startte het avondspel voor de wolven, scouts, proscouts, explorers en de batactief. Zij speelden in de omgeving van het Kristalbad Colonisten van Twente. De verschillende dorpen moesten door onderling te onderhandelen alle vijf de grondstoffen verzamelen, want voor vijf grondstoffen kon je namelijk een huis kopen bij de bank. En wie de meeste huizen had, die won. Er lag echter wel een addertje onder het gras; er waren namelijk struikrovers in het spel. Als je die tegen kwam moet je namelijk al je kaartjes in leveren… Na het startsignaal werd er dan ook onderling fanatiek onderhandeld en waren de struikrovers actief! Bij de bank werden al de nodige huizen aangeschaft! Naarmate de avond vorderde daalde het kwik sneller dan gedacht en werd het vrij koud; dusdanig dat de organisatie heeft besloten het spel te stoppen en met z’n allen maar warme choco te gaan drinken op de blokhut! De wolven en scouts werden daarna opgehaald, en door de proscouts en explorers werd nog een potje Weerwolven van Wakkerdam gespeeld!

Het weer had beter gekund, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een zeer geslaagde dag, waarvoor bedankt organisatie en kookploeg!

 

  

Reacties zijn gesloten.