EX – Zomerkamp 2022: onbevangen Oberried!

Dit jaar zijn de Explorers met hun zomerkamp naar Oberried in Zuid-Duitsland geweest. Zaterdag er vroeg uit om tegen 7.30uur te vertrekken naar Zuid-Duitsland in 3 voertuigen met 17 personen. Na diverse stops, culinaire hoogstandjes bij een restaurant met de gouden bogen kwamen we veilig aan in Oberried. Aangekomen op de kampeerplek was de bedoeling om de tenten op te zetten maar daar hebben we even op gewacht tot de bui over was. Op de kampeerplek waren meer voorzieningen aanwezig dan we hadden gehoopt, een douche zonder 2 seconden knop, een mooie overkapping met banken en tafels, een kleine keuken met koelkast en geen internet of mobiele diensten.

De zondag begon niet al te vroeg en op het programma stond een klimpark op een van de hoogste punten in de regio. Nadat de begeleiding met het kleine beetje internet had uitgezocht hoe we er moesten komen, konden we die kant op vertrekken. Al slingerend door de bergen naar het klimpark toe. In het klimpark aangekomen de uitleg van de instructeurs aangehoord om daarna het klimparcours onveilig te maken. Na 2 uur klimmen en klauteren was voor de meeste het spannende wel af en werd er besloten om het skidorpje nog even te verkennen. In het skidorpje heeft Gandhi zijn wandelstok terug gevonden, hebben een paar mannelijke Explorers moeite gehad om een bestelling door te geven(en het lag niet aan dat ze niet wisten wat ze wilden bestellen maar meer aan de klederdracht van de serveerster) en zijn er nog wat Explorers de berg afgerold.

De zwerfhike stond gepland op de maandag en dinsdag, de start zou bij een mooie ruïne zijn maar die bleek praktisch onbereikbaar te zijn. Dus de startplek is iets verlegd naar het dorp er naast met uitzicht naar Zwitserland en Frankrijk en zelfs de Rijn. Onderweg naar de startplek zat de begeleiding te flauwekullen omtrent supermarkten, maar later snapte we waarom zij dat deden aangezien op de route van de hike geen supermarkt te vinden is. De start ging soepel en we hebben een mooie overnachtingsplek gevonden op een berg met donders mooi uitzicht en nog steeds geen internet. s’ Avonds heeft de begeleiding ons opgezocht en kwam ons als kado extra drinken brengen. Het is namelijk wel handig om extra drinken mee te nemen bij heuvel op en heuvel af. Vroeg in de dinsdagochtend om 6.00uur vertrokken met lopen want volgens google kunnen we over 4 uur op het kampterrein zijn. Helaas was de werkelijkheid bijna het dubbele qua tijd, want google bekijkt het hemelsbreed. Moe maar voldaan is iedereen wel op de kampeerplek aangekomen waar de begeleiding voor ons heeft gekookt.

Na 6 mailtjes en 3 telefoongesprekken om het raften te reserveren voor de woensdag, konden wij uiteindelijk woensdag raften op de Rijn waar wel voldoende water in stond. Eerst kregen we allemaal een zwemvest uitgedeeld voor de een te groot en voor de ander te klein, maar naar een paar wisselingen had iedereen wel een goed model zwemvest mochten we ons klaar maken voor het raften. Dit houdt in op het droge een cursus peddelen en sturen. Na deze cursus mochten we eindelijk het water in(let op bij raften heb je vaak een helm op, wij niet!!!). Eerst werd er de 4-mans kajak te water gelaten, die opnieuw de cursus moesten bewijzen. Alleen de cursus in het water verliep niet hoe het volgens de knakker diende te verlopen. Er moest van kapitein en stuurman gewisseld worden. Waarna het wel beter ging volgens de knakker, maar niet volgens de bootbestuurders. Daarna werd de rat met de andere te water gelaten en die moesten ook een paar zeldzame kunstjes doen voordat we naar de eerste stroomversnelling mochten, stroomversnelling mag je het niet noemen het was meer een paar golven in het water. Hierbij werd in de kajak al een bank gesloopt en mochten we even zwemmen. Na de bankreparatie en wisseling van kapitein en stuurman in de kajak gingen we door. Onder het peddelen konden we genieten van al het natuurlijk schoon, al moet hierbij verteld worden, het uitzicht van de pannenkoekenboot in Nijmegen in 2021 kregen we nogmaals te zien maar dan in veelvoud er van en deze zwaaiden wel terug met hun hand. Vlak daarna kon je nog oefenen om de Titanic na te doen op de raft en nog wat andere zeldzamer kunstjes om daarna nog een stuk te racen met kajak, raft en enkele Explorers die zwommen. De raft won hierbij, kajak werd tweede en daarna kwamen de zwemmers.

Dag naar de grote stad en dat was dit jaar Freiburg. Eenmaal in Freiburg aangekomen moest er eerst parkeerplaats gezocht worden. De eerste parkeerplaats mochten we maar 3 uur staan waardoor er verder gezocht moest worden. Uiteindelijk konden de personenauto’s in een parkeergarage vlakbij het centrum en de bus stond uiteindelijk ver buiten het centrum. De begeleiding die de bus daar had geparkeerd kwam vrolijk op een huurfiets richting het centrum. In het centrum begon de eigen gemaakte fotobingo en ondertussen ook het shoppen. Hierbij werd elke hoek van Freiburg verkend, enkele waren druk met de fotobingo en er waren enkele op zoek naar een dorstig paardje. Aan culinaire gerechten was ook geen gebrek bij een restaurant met de gouden bogen, alleen de bediening kon wel een stuk beter. Uiteindelijk zijn er best wel fotobingo foto’s gemaakt en veel souvenirs gekocht in Freiburg, roze varken, partyploppers, Nerfguns, elektrische vliegenmeppers, de nodige vloeistoffen en wat houten zwaarden. In Freiburg hebben we nog een overheerlijke schnitzel met sla en patat gehad waarna de terugreis naar het kampterrein werd aanvaard. Dit hield voor de Explorers in de bus in dat ze nog een wandeltocht van 40 minuten terug naar de bus moesten maken. Tijdens de wandeltocht hebben enkele nog een lekker ijsje genuttigd en heeft er zelfs nog 1 Explorer een elektrische step gehuurd om mensen sneller naar de bus te vervoeren. Met enig buurtonderzoek kwam deze groep vrij laat terug op het kampterrein waar enkele al in de startblokken stonden om de WC’s te veroveren om wat druk kwijt te raken.

Op de vrijdag kwam het spontane idee om nog naar de langste rodelbaan van Europa te gaan. Deze lag niet zo heel ver van ons kampterrein en we hadden nog wat budget er voor over. Aangekomen bij de rodelbaan die 3 kilometer is met zijn allen de stoeltjeslift in om de berg op te gaan. Een voor een zijn we de rodelbaan naar beneden gegaan waarbij aan het begin de leus werd geschreeuwd “Remmen is angst”, uiteindelijk zijn er diverse Explorers nog geweest die wel hebben geremd. Maar iedereen kwam met een big smile naar beneden op 1 na want die vergat te remmen bij het poortje met de rubberen lappen. Na 1 zon rit zijn er wat Explorers nog een tweede rit naar beneden gegaan. Waarbij de resterende Explorers de supermarkt letterlijk en figuurlijk onveilig hebben gemaakt om boodschappen te doen voor een BBQ. En dan denk je de boodschappen doen in een supermarkt voor een BBQ is niet zo moeilijk, nou dat wel 1,5uur later waren ze klaar en nog redelijk wat dingen vergeten. Waardoor een tweede groep naar een andere supermarkt kon om nog wat bij te halen. In de middag zijn de tenten afgebroken en het eerste spul ingepakt zodat wij op zaterdagochtend vroeg de terugreis konden ervaren. Maar er moest natuurlijk wel eerst geBBQt worden in een regenbui. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Zaterdagochtend werd vroeg de terugreis aanvaard. Dit heeft de begeleiding op de terugweg wel gemerkt, aangezien er diverse Explorers op de terugweg lekker hebben liggen slapen ondanks veel en harde muziek. Ondanks wat files en diverse pauzes en zelfs nog een culinair gerecht bij de koning van de burgers waren we nog redelijk rap terug bij de blokhut. Bij de blokhut werden de laatste spullen opgeruimd en alle Explorers kijken terug op een mooi en geslaagd zomerkamp 2022!

Met vriendelijke groet

EA766

Reacties zijn gesloten.