JOTA-JOTI 2017

 

In het derde volle weekend van oktober vindt ieder jaar de Jamboree On The Air-Jamboree On The Internet (JOTA-JOTI) plaats. Gedurende dit weekend komen traditiegetrouw meer dan 1 miljoen scouts vanuit de hele wereld met elkaar in contact via radio en internet - zo ook afgelopen weekend.

Voor de organisatie begonnen de voorbereidingen al een paar weken van tevoren met de torenbouw. Voor een degelijk ontvangst met de radio’s is het gunstig om de antennes zo hoog mogelijk te positioneren. Om dat te bereiken wordt er ieder jaar een toren gepionierd van hout en touw door fanatieke knopers. De huidige constructie is een taps toelopende driehoek. Bekijk de foto’s onder het artikel maar eens. Dit jaar bevond het hoogste puntje van de toren zich op maar liefst 18 meter hoogte! Daarnaast hadden we dit jaar een kraan – de antenne hierin hing op maar liefst 33 meter.

Nadat vrijdag overdag alle voorbereidingen zijn afgerond en de sfeer op het terrein en in de lokalen er goed in zat begon vrijdagavond het programma voor explorers, batactief, en stam. Voor hen stond er een zeskamp op het programma waarbij in groepjes langs verschillende scoutinggroepen in Hengelo en Borne werd gefietst. Op iedere blokhut werd een activiteit gedaan waarmee punten te verdienen waren. Een greep uit de activiteiten: bij ons werd het grote pionierpalen-kompas-bruggen spel gespeeld waarbij er een brug tussen twee windrichtingen gemaakt moest worden zonder de grond te raken. Bij de Hendrik Hudsongroep vond er een internationaal vragenspel plaats. En bij Scouting Twickel Borne kon zelfs worden abgeseild van hun JOTA-toren! Daarnaast gingen de groepen nog langs bij de Jeanne D’Arc/St. Patrick, St. Christoffel, en Scouting Hasselo. Uiteindelijk werd het spel gewonnen door een subgroepje van Scouting Twickel Borne! Na de zeskamp kwamen de groepen terug en was er uiteraard nog tijd om wat te drinken aan de bar…

Zaterdagochtend was het opkomst voor de bevers en de welpen dat bestond uit twee delen. Het eerste deel bestond uit chatten (JOTI) met ander bevers en welpen uit Nederland met behulp van alle computers die in het lokaal stonden! Het tweede deel bestond uit allemaal spelletjes in het teken van communicatie op het terrein. Zo moesten de kinderen onder andere met behulp van het kabouter ABC een zin doorgeven via portofoons en moesten ze zich geblinddoekt door een heus mijnenveld begeven.

Zaterdagmiddag stond er voor de scouts en proscouts een zevenkamp op het programma, gebaseerd op de zeskamp van vrijdagavond. Ook zij fietsen in groepjes langs de blokhutten waar weer gave activiteiten waren georganiseerd. Bij ons op de blokhut was er een magneetdoolhof te voltooien – met behulp van aanwijzingen moest degene die achter het bord zat de magneet aan de voorkant van start naar finish verplaatsen. Bij Scouting Hasselo was er een vossenjacht met een peilzender. Bij de Ariëns Ingrid werd er een 27 MC-zeeslag georganiseerd, bij de St. Christoffel een hengelspel.                   De wolven moesten die middag een code kraken met behulp van morse en portofoons. Deze code gaf ze toegang tot de computers waarmee ze met andere scouts uit de hele wereld konden chatten! Na fanatiek over het terrein geraasd te hebben, wisten ze de code te kraken en bleek alles de moeite waard toen de computers ontgrendeld konden worden!

De toren en antennes daarin zijn goed gebruikt voor de JOTA gedurende de vrijdag en zaterdag. Op de zogenaamde 2-meter band hebben we heel veel leuke gesprekken gehad met scouts uit de hele regio! Daarnaast hebben we op de 20-meter band zelfs met een Portugees station gepraat. De ontvangst was uitstekend.

Na deze drukke dag voor alle leiding en organisatie werd er samen heerlijk gegeten! ’s Avonds was er een gezellige avond op de blokhut. Alle leiding, vrijwilligers, donateurs, bestuursleden en hulptroepen waren uitgenodigd voor een drankje!

Aan al het mooie komt een einde, en zo ook aan dit dynamische weekend. Zondag waren er geen opkomsten meer en zijn we druk bezig geweest met opruimen. Uiteindelijk zag de blokhut er weer uit als vanouds en was alles weer spik en span!

De organisatie kijkt terug op een mooi, gezellig, energiek, maar vooral geslaagd weekend!

 

Reacties zijn gesloten.